remont-na-pokriv-lovech-2На кои да се спра?

Потребителите вече са чували за едно от важните предимства на така наречените меки или гъвкави покривни материали – те могат да бъдат най- различни. Освен това, както по отношение на дизайна, така и по отношение на някои технически характеристики. Което води до допълнително затруднение за избор: на кои да се спра?

Еднослоен или многослоен

При еднослойните всичко е просто. Парите са малко и не надвишават бюджета Ви – вземете един слой. Повече пари – можете да си купите двуслоен, но изобщо не е нужно да спестявате – трислоен, той е най-красивият, но и най-скъпият.

В действителност обаче тази схема не е напълно правилна. Тоест, от гледна точка на дизайна, еднослойните и многослойните покривни материали, разбира се, са различни. Колкото повече слоеве, толкова по-ефектно и обемно изглежда покривът. Създава се определен визуален ефект. Но въпросът не е само в красотата.

Първо, има видове двуслойни гъвкави материали, които са почти на същата цена като еднослойните.

Как така, все пак има два пъти повече материал?

Става въпрос за технологията. Създадено е високотехнологично, напълно автоматизирано производство на двуслойни плочки. Себестойността на такива продукти е по-ниска, а качеството дори малко по-високо, отколкото на линиите, където повечето операции се извършват ръчно.

На второ място, многослойните покривни материали, за разлика от еднослойните, не изискват начална лента, тъй като долният слой има правоъгълна форма (вторият или третият слой са с шарки). И можете да го поставите, без да се притеснявате за точното съвпадение на шаблона (което е изключително важно в случай на един слой). И това спестява както материал, така и време.

И накрая, както казват експертите, колкото повече битум на покрива, толкова по-надежден – многослойните керемиди са по-трайни от еднослойните и са по-малко податливи на влиянието на околната среда. Най-просто казано, вероятността поради някакви външни повреди (да речем, голям клон падна на покрива) покривът ви да протече в случай на двуслойни меки керемиди е много по-нисък, отколкото при еднослойните.

Базалт или шисти

По принцип меките плочки се произвеждат с два вида материал – базалт или шисти. Това покритие служи като един вид защитен слой и освен това придава цвят на меката керемида, тоест от него зависи колко дълго покривът ще радва окото.

Трябва да се има предвид, че покритието от шисти е боядисано химически, така че с течение на времето може да промени цвета си, да избледнее. Базалтовият гранулат, от друга страна, се боядисва с използване на високотемпературно изпичане и цветът му остава, ако не завинаги, то, във всеки случай, по време на живота на покрива със сигурност.

Какъв цвят да изберем

Както се казва, няма приятели по вкус и цвят – трябва да изберете това, което лично харесвате. За щастие, гъвкавите покривни материали могат да задоволят най-смелите фантазии за дизайн.

Съветите

  • Висококачественото гъвкаво покритие отговарят на името си – тоест огъват се доста лесно.
  • Покритието не трябва да мирише на битум. Такъв покрив може бързо да загуби своята гъвкавост и еластичност.
  • Гранулатът не трябва да се отлепва видимо от повърхността на плочките. Това е признак за лошо покритие.