Да допуснем, че имате висяща покривна система. В този случай, за да премине комина през билото, трябва да се изчисли стъпката на гредите, така че коминът да е точно в средата и да монтирате гредите.

Ако говорим за комин, а не за вентилационна шахта, тогава около него се прави рамка за топлоизолация. Вътре в рамката се слага огнеупорна изолация, която е затворена отдолу с фолийна огнеупорна пароизолация, а отгоре – с огнеупорна хидроизолация.

Ако говорим за вентилационна шахта или комин, която няма да се нагрява много, тогава хидропреградата от гредите се отвежда директно през комина. Това е необходимо, за да се свърже хидроизолацията с пароизолацията за да се избегне влагата в изолацията.

В същото време върху хидроизолацията се припокрива с друг лист нагоре по комина, фиксира се с подсилена лента.

Освен това към хидроизолацията е прикрепена контрарешетка. Около комина се прави престилка, която е прикрепена към него с дюбели. В този случай горната част на свързващата шина може да бъде проектирана по един от двата начина:

Направете стробоскоп около периметъра на комина с дълбочина около 5-10 мм и вкарайте горната част в него. След това трябва да напълните стробоскопа с полиуретанов уплътнител. Просто напълнете горната част на престилката с уплътнител.

Първият метод е по-надежден, но е много по-трудоемък, така че обикновено се използва вторият.

Между долното рамо на съединителната шина и покрива е задължително да залепите уплътнител или да запълните празнините с уплътнител. В противен случай вода и сняг могат да навлязът под покрива.

За да обобщим, коминът има много предимства.

Този комин е издържлив на вятър, по-издръжлив като якост и е по-евтин, освен това такъв  комин протича по-рядко, а през него се губи по-малко топлина. От друга страна, изграждането на такъв комин е много по-трудно и като цяло е невъзможно при покриви с многослойни греди. Следователно това решение не е достъпно за всеки. За да изградите качествен комин доверете се на майсторите на покриви, които ще подходят професионално и ще го имате за дълги години.