pokriven-material

За да поръчате покривен материал, трябва да разберете колко ви трябва. Както при закупуването на други строителни материали, понякога възниква ситуация, когато няма достатъчно покривен материал или, напротив, след приключване на строителните работи има големи излишъци, които не могат да бъдат върнати или използвани.

Ако покривният материал не е достатъчен, ще трябва да купите още, но може да има проблеми с наличността на модела, цвета или размера, от който се нуждаете. Това ще доведе до допълнителни разходи за време и пари за заплащане на услугите по повторна доставка, разтоварване и монтаж.

Разликата в партидата в рамките на модела от същия цвят може значително да влоши външния вид на покрива.

Неголямо количество от запас при поръчка на материали е абсолютно нормално и дори препоръчително в случай на непредвидени ситуации. Въпреки това, количеството на този запас ще бъде различно за различните материали. За да прецените правилно необходимото количество, е важно да разберете основните принципи за изчисляване на покривните материали.

Защо са необходими първоначални изчисления?

Майсторите на покриви със сигурност лесно ще изчислят всички материали. Но не винаги е възможно да се използват професионални или висококачествени услуги. Познаването на методите за изчисление ви дава възможност да контролирате как се изразходват вашите средства.

Неопитен изпълнител може да добави още материал „в резерв“, защото не е сигурен в изчисленията си. За съжаление, подобни ситуации не са рядкост.

Няма нищо трудно при изчисляването на покривни материали, ако имате всички необходими размери под ръка.

За да опростите изчисленията, има онлайн калкулатори, където трябва само да посочите размерите на покрива и вида на материала. Всички изчисления се извършват автоматично и в резултат получавате приблизително изчисление на разхода на материал.

Изчисляване на метални покриви

Като цяло най-простото изчисление е както следва:

 • За начало трябва да определите към какъв тип е вашият покрив: едноскатен, фронтон, хип, бедро, мансарден.
 • На второ място, е необходимо да се определят размерите на всеки наклон на бъдещия покрив.
 • Размерът на правоъгълен наклон се определя от дължината на наклона (разстоянието от билото до стрехите) и ширината на наклона (дължината на билото).
 • Освен това за всеки наклон е необходимо да се определи броят на вертикалните редове метални плочки.
 • За да определите броя на редовете, е необходимо да разделите ширината на наклона на работната ширина на листа от избрания профил.
 • Сега трябва да определите дължината на вертикалния ред. За да направите това, добавете дължината на наклона, размера на надвеса и размера на припокриването.
 • Надвесът обикновено е 40-50 мм. Този индикатор зависи и от дебелината на металния лист, от който е направен профилът.
 • Размерът на вертикалното припокриване обикновено е 150-250 мм. Този индикатор зависи от ъгъла на наклон на склона: колкото по-малък е ъгълът на наклон, толкова повече припокриване е необходимо.
 • И накрая, въз основа на дължината на вертикалния ред, трябва да определите колко дълъг метален лист трябва да поръчате.

Изчисляване на двускатен покрив, изработен от метални керемиди

 • Първа стъпка – Определете вида на покрива.
 • Стъпка втора – Определете размерите на всяка рампа.
 • Стъпка трета – Определете броя на вертикалните редове.
 • Стъпка четвърта – Определете дължината на вертикалния ред.
 • Пета стъпка – Определете дължината на листа.
 • Стъпка шеста – Изчислете общата сума.

Така предварително можете да изчислите необходимото количество метални керемиди за вашия покрив. Ако имате нестандартен, сложен покрив, тогава изчисленията ще бъдат приблизителни, тъй като при сложни фуги потреблението на материала се увеличава.