grundirane-na-pokriv

Технологията на мекия покрив е доста сложна, трудоемка технология, при която всичко е важно, от подготовката на покривната основа и завършвайки с полагането на покритие. Опитните майстори твърдят, че експлоатационният живот, надеждността и здравината на покрива зависят в по-голяма степен от подготвителния етап на работа.

Грундът за покрива се използва при подготовка на основата. Не всички майстори знаят как правилно да го използват.

Какво представлява грундирането на покривната основа, както и какви съединения се използват при тази операция.

Какво представлява грунда за покрив?

Това е специално съединение на базата на битум, което се използва при подготовката на основата на покрива. Използва се за обработка на покривни основи от бетон, метал и дори бетоно-пясъчна замазка.

Грундът е с високи адхезивни свойства, който бързо изсъхва, но остава устойчив на топлина и не лепне след изсъхване.

Битумната основа изпълнява следните функции:

  • Увеличава адхезията на основата към долната повърхност.
  • Прави основата на покрива, по-гладка, тъй като адхезията на валцовани хидроизолационни материали с порести основи е доста ниска.
  • Осигурява допълнителна хидроизолация. Грундът съдържа битум и смес от специални полимерни добавки. Следователно, съставът често се използва за хидроизолация на покритието на основата и обработка на метални елементи с цел защита от корозия.

Начинът на нанасяне, консумацията на грунда, покриващата способност, проникващата способност и времето за сушене зависят от състава.

Има следните видове грундиращи формулировки:

Битумен грунд. Това е готов за употреба материал, който включва органични разтворители и битум. Ако сте закупили концентрат, грундът трябва да се разреди преди употреба, а съставът също трябва да се разбърка добре преди да се използва материала. Подходящ е за всички видове покривни покриви, може да се използва дори при отрицателни температури.

Грунд във вид на емулсия. Емулсионният грунд е опакован в 20 л метални евро кофи, напълно готов за нанасяне. Този вид грунд има висока способност за намокряне, не съдържа разтворители, не отделя запалими вещества при сушене, поради което може да се използва в близост до открит огън.

Битумен полимерен грунд. Битумно-полимерният грунд съдържа освен битум разтвор на маслени производни и стабилизатори. Нанася се добре върху всички материали, поради което е подходящ за всички видове основи, изсъхва много бързо, предпазва от корозия.

Важно! За домашно приложение се препоръчва използването на битумно-полимерни смеси, които не включват органични разтворители. Покриващите качества на битумно-полимерните грундове са доста високи, характеризира се с висока плътност на покритието, като същевременно демонстрира икономичен разход.