През зимата пада сняг върху покрива, след това покривът, поради слаба изолация започва да се заледява. От топлината, излъчвана от къщата, снегът ще се разтопи отвътре. Не само от топлината на къщата, но и заради размразяването, когато слънцето затопли покрива. Всички знаят, че през пролетта има силен спад на температурата. Така че водата ще се оттича по покрива и в края на покрива ще се превърне в лед, тъй като на това място покривът е по-студен.

Този лед не се влияе от топлината от къщата, така че в края на покрива снегът винаги остава – като слана, снежно-ледена могила. Водата се стича и образува „езерце” на покрива. Постепенно водата започва да накисва лицето на битумния покривен материал, въпреки, че битумния материал е много добре запечатан. Тя все още има здрава структура и през тези малки камъчета водата ще проникне в сектора на плочките. Малко по-късно студовете ще се повторят, водата ще замръзне и ще разшири обема си в този район. Освен това, циклите на замръзване от размразяване се повтарят и по този начин керемидите постепенно ще се отдалечат от основата си. Всяка такава керемида вътре е прикована към покрива с няколко гвоздея.

В крайна сметка керемидите ще се отдалечат и водата ще проникне в подпокривната основа, а през нея ще се стича и в самата къща. Шперплатът ще се надуе. Неговата устойчивост на влага не е магическо. Във всеки случай шперплатът ще започне да набъбва и целият покрив ще се повреди- целият покривен материал, цялата покривна система.

Има такива покриви, където билните летви стърчат от покрива, като пъпки от всички керемиди на мек покрив.

Всяка година хората ходят по покрива и коват билните летви. Така че след няколко години такъв покрив е обречен да има малки течове, ако отвътре има минерална вата, тя ще се намокри, напои, покривът може да се повреди – това е само въпрос на време.

При тези обстоятелство, водата и климатът ни ще довършат този покрив рано или късно!
За да избегнем незабавно подобни проблеми, е по-добре да направим покрива такъв, какъвто сме правили винаги – метален!

Каменният гранулат, който е част от структурата на битумната керемида, в крайна сметка се отлепва и започва да се отича от покрива в канализационната тръба, така че качеството на мекия покрив може да се провери с уред. Измервайте колко гранулат се е разпаднал и изтекъл в канализацията през тази година?

Успешно строителство!