Самият термин е опростено наименование на покривната изолация и хидроизолационна система. Името „пай“ много точно описва структурата.

Покривът се състои от носеща рама и самия покривен пай, който се състои от няколко основни слоя:

  • Външен покрив от метални керемиди;
  • Хидроизолационен слой;
  • Пароизолационен слой;
  • Изолация.

Съгласно строителните норми, пакетът за покрива включва и елементи от дървената рамка на покрива, като обшивка, контра ламели и дори рафтови елементи. Но на практика майсторите на покриви се ограничават до полагане на пароизолация, изолация и метални керемиди.

Монтажът на дървена основа – греди и контра-решетки.

Съвет! Когато планирате полагане на покривен пай под метална керемида, би било правилно да се изясни кой ще сглоби щайгата, тъй като издръжливостта на покрива и самата изолация зависи много от неговото качество.

Ясно е, че всички изброени материали нямат достатъчна здравина и твърдост, когато са положени върху носещите греди на склона. Изключение е са на базата на сандвич панели, това е пакет от изолация, пресована ламарина. В този случай готовите секции се полагат директно върху носещите покривни греди, без допълнителни слоеве изолация и хидроизолация.

За частните къщи не се използва сандвич, тъй като покривният пай под металната керемида се оказва по-издръжлив, топъл и надежден и най-важното – поддържащ се. Единственото главоболие при използването на метални плочки е високата топлопроводимост на метала и в резултат на това интензивно образуване на кондензат от водната пара. Ако не спестите от пароизолация, тогава покривът ще стои без никакви проблеми поне няколко десетилетия.

За дървени нискоетажни сгради се използват два вида двускатни покриви под метален покрив:

Изолация по протежение на тавана на къщата. На покривната обшивка остава само пароизолация, а покривният пай под металната керемида се превръща в тънък, незабележим слой от полимерен филм върху дървени летви

С изолация по повърхността на щайгата, така наречената топла версия на тавана, най-масивната и удобна при използване на метални керемиди като покривно покритие.

В този случай температурата на въздуха под покрива е само малко по-ниска, отколкото вътре в къщата, така че водната пара не кондензира, а се издига до гредите и изолацията.

Важно! Металната керемида силно охлажда покрива и тъй като на линията на температурната разлика се получава конденз в района на 6-7 ° C, при недостатъчна дебелина на топлоизолацията, конденза може да попадне върху гредите. В резултат на това дървото набъбва и се деформира, всяка деформация на гредата може да доведе до отделяне на листа от метални плочки от летвите, а силния вятър може само да довърши разрушаването на покритието. Но ако покривната торта под металната керемида е с изолиран покрив и е положена в съответствие с всички правила, тогава е гарантиран експлоатационният живот на дървените греди и летви от 20-25 години без ремонт.