Битумната керемида има много по-малко тегло от повечето покривни материали. Средно теглото на един квадратен метър гъвкав покрив е само 7-8 кг.

bitumni-keremidi-prediТози тип покрив напълно покрива всички завои и преходи на покрива, създавайки херметичен покривен килим. Битумните керемиди могат дори да се използват за покриване на куполни покриви.

За разлика от други покривни материали, времето за монтаж на битумните керемиди е много по-кратко и не изисква специални инструменти.

Почти всички съвременни модели керемиди са пожароустойчиви, не поддържат горене и не разпространяват пламъци.

Средният експлоатационен живот на гъвкав покрив е повече от четиридесет години, без загуба на външен вид (избледняване на цвета) и физически деформации.

Гъвкавият покрив има висока степен на шумоизолация.

Битумът като строителен материал е твърд и смолист. Една от основните отличителни черти на това високомолекулно въглеводородно вещество е неговата неразтворимост във вода. Преди да изберете тип битум за покрив, е важно да определите какви свойства има всеки от представените видове.

Битум – какво е това?

Битумът е от естествен и изкуствен произход. В първия вариант се образува поради окислителни процеси, протичащи в маслото. За формирането на втория вариант се използват специални технологии за рафиниране на нефт.

Основните свойства на битума са:

  • Чувствителност към температурни промени в околната среда. При силна топлина той омеква, а при силни студове се втвърдява и се превръща в много крехък материал;
  • Слаба еластичност и недостатъчни механични характеристики;
  • Стареене.

Напоследък стана особено популярно да се използват битумни, меки керемиди за покриване на покрива. Състои се от фибростъкло, полиестерно фибростъкло и битумно покритие. Хидроизолацията на покрива и експлоатационният живот на материала ще зависи от това колко висококачествен е битумът.

Какви са видовете и характеристиките на битума?

Суровият битум – вещество, образувано по време на дестилацията на петрол – не може да се използва за създаване на гъвкави керемиди. Този материал се топи лесно и е нестабилен при високи температури, а също така има неприятна и остра химическа миризма. Поради тази причина за създаване на керемиди се използва модифициран битум с подобрени експлоатационни свойства.

Окислен битум

Оксидираният битум е изкуствено състарен материал. За окисляването се използва специално оборудване, с помощта на което през битума се пропуска кислород. Поради този процес се променя свойството на устойчивост на топлина. Ако преди обработката материалът можеше да преодолее температура не по-висока от +40 градуса, то след окисляване тази цифра се увеличи до +120 градуса.

Процесът на окисление помага да се спрат всички химични процеси в битума, което води до солиден покривен материал с добро ниво на пожароустойчивост.

Благодарение на обработката, окисленият битум не реагира с кислорода, докато е на покрива, не отделя вредни изпарения и неприятна миризма.

Готовият материал има следните предимства:

  • Топлоустойчивост;
  • устойчивост на вятър;
  • Достъпна цена;
  • Качествено изпълнява хидроизолационни функции.

Недостатъците на този материал са липсата на гъвкавост, крехкостта при ниски температури, невъзможността да се използва върху покриви с прегъвания и счупвания и на места, където климатът е твърде променлив.