Историята на керамичните керемиди показва, че този материал съществува от много дълго време. Единствената разлика от днешния е производственият процес. Съвременното оборудване направи възможно да подобрим това, което беше изобретено преди нас, да го направим по-здраво и по-качествено.

Продуктите на Древна Гърция и Древен Рим станаха първият прототип на керамичните плочки. Подобни материали археолозите откриват и на територията на Древен Вавилон и Китай. В онези далечни времена къщата е била символ на семейството. Поради това изборът на материали за строителство и декорация е бил важен.

Това са били селективни материали, които са стрували много пари. Покривът пази сградата не само от дъжд, студ, той затваря къщата от негативното въздействие от хора и климатичните явления.

Първоначално първият покривен материал е било слама, която бързо се пали, дървените покриви също не издържали на огън. По-късно се появяват железни, които си позволявали само най-заможните хора. Големият минус на такива покриви било ниското ниво на звукоизолация. По време на силен порой или виелица било трудно да се чуе кой какво казва и трябвало да се крещи. Също така, този тип покрив бил подложен на механично действие и деформации. Всичко това довело до създаването на нов, уникален материал – плочки.

Според историята на произхода на керемидите, първите проби са направени самостоятелно. Само на най-квалифицираните майстори им е било разрешени да произвеждат. Като основен материал е използвана местна глина. Това покривно покритие е имало уникални свойства по това време – задържало топлината в къщата, не избледнява, не се деформира под въздействието на влага и беше устойчиво на механични повреди. Материалът се смятал за скъп.

Малко по-късно търсенето на този материал се увеличава. Това допринася за появата на редица фабрики и цехове в балтийските страни – Керч, Балаклава и Георгичевски. Заводите са оборудвани с модерна технология и се създават работни планове за изработката на многомилионни продукти. През този период валцуваните плочки се опитват да ги изтласкат от пазара, но те не губят търсенето си.

Историята на покривите продължава от много векове. Днес покривните материали са представени в голямо разнообразие. Така вие не само предпазвате къщата от влага и студ, но можете да спестите пари през отоплителния сезон. Наличието на разнообразие от форми и цветови вариации ще ви позволи да създадете свой собствен уникален дизайн на покрива. Също така майсторите на покриви ще монтират керемидите на вашата къща качествено и ще създадат 3D визуализация на покрива. Така къщата ви ще бъде не само топла, но и красива.