Защо вентилацията на покрива е толкова важна?

Типичният дом е построен с дървена рамка, а покривът е стръмен склон, покрит с асфалтова керемида, въпреки че малцинството от собствениците на жилища ще изберат обикновена керемиди или други материали. Обикновено гредите и таванските помещения са затворени, което означава, че са склонни към проблеми с влагата. Един от най-често срещаните начини за борба с натрупването на влага е осигуряването на подходяща вентилация.

Коефициентът на влага

При неправилно вентилиран покрив влагата се издига нагоре и се кондензира на тавана. Това ще доведе до повреди на изолацията и шайбите и други материали, които контактуват с влагата. Освен това могат да се появят опасни плесени и мухъл. И като за финал, влагата може да доведе и до гниене.

Правилното проветряване не е свързано единствено с натрупването на влага в таванското помещение и зоната на гредите, а също има и отражение върху външността. Например невентилиран покрив ще позволи на топлината да навлезе към тавана през зимата. Ако на покрива има сняг, топлината ще го стопи, което ще доведе до натрупване на разрушителни студени локви вода.

През лятото невентилирания покрив ще доведе до силно натрупване на топлина. Например, в 35-градусов ден, който е типичен за среднозападния летен ден, топлината на тавана или гредите може да достигне до 60 градуса. Комбинирайте това с влага и ще откриете, че покривната ви настилка и керемидите се изкривяват. Това може да доведе до пукнатини, които позволяват на влагата да проникне отвън.

Как работи правилното обезвъздушаване

Възможно е въздухът да се движи свободно на тавана ви през цялата година. Въпреки това, трябва да има модел на въздушния поток и има различни фактори, които влияят върху движението на въздуха.

Когато са построени правилно, покривите не изискват захранвана вентилационна система. Например, с правилната настройка, студеният и топъл въздух ще се движат в нещо, наречено ефект на стека. С повишаването на топлия въздух налягането се повишава в горната част на тавана, изтласквайки въздуха от горните отвори. Този поток принуждава въздуха да навлиза в долните отвори, създавайки отличен поток.

Вятърът може да окаже влияние и върху това как въздухът се движи през таванско помещение. Тъй като вятърът тече по външната повърхност на покрива, се създава система за високо и ниско въздушно налягане. Ниското налягане изпраща въздух на тавана, докато високото налягане го измества.

remont-na-pokriv-veliko-tarnovo-6

Митове за вентилацията

Може би сте чували, че само къщи с топъл климат се нуждаят от вентилация? Е, нашият съвет относно топенето на сняг трябва да разкрие този мит.

Или може би сте чували, че през студените зимни месеци вентилацията изсмуква топлия въздух от дома ви? Това важи само ако домът ви е слабо изолиран. Може да се изненадате когато откриете, че в студен, но слънчев ден таванът ви може да е по-топъл от останалата част от къщата ви, но само защото слънцето загрява покрива ви.

Ако виждате отвори около покрива си, то може би вярвате, че имате подходяща вентилация. Това също е мит. Например, може да имате фронтони отвори и да мислите, че сте покрити. За съжаление точно те осигуряват ограничено движение на въздуха.

Безплатна проверка на покрива, за да откриете пораженията по-рано

Трудно е да разберете какво ниво на вентилация имате на тавана си, поради което трябва да се свържете с професионалист, за да проверите ситуацията. Във silverstroy.com познаваме покривите и можем да инспектираме жилищни и търговски покривни конструкции за правилната им вентилация. Свържете се с нас днес и ние ще ви предоставим качествени и професионални покривни услуги.