rimski-keremidiЕстествена керемида – покривен материал, който е един от първите в историята и актуален в наше време.

Мненията за появата на естествените керемиди са различни: някои вярват, че за пръв път са се появили в древен Рим, други твърди, че появата на керемидите е заслуга на древните египтяни, но едно е сигурно! Естествена керемида, проверена във времето като устойчив и надежден материал.

Има 2 вида:

 • Глинени керемиди;
 • Циментови и пясъчни.

Глинените са направени от определени видове глина, които лесно се стопяват, но след изпичане дават висока производителност.

В процеса на производството на глината, на готовия продукт се дава цвят с помощта на специални багрила. Този процес се нарича ангиране (затварят се порите.

Ангира е смес от глина, минерали и вода. По време на изпичането тази смес е отговорна за появата на цвят. В резултат на ангиране се получава матова повърхност на плочката.

По подобен начин глазирането се използва за покриване на керемидата. Глазурата е маса от кварц, вар, сода и т.н. Това е течно стъкло и след нанасяне и втвърдяване дава лъскав ефект на покритие и желания цвят. Цветът е особено атрактивен и такава керемида се оценява по-скъпо.

Цименто-пясъчните керемиди, въпреки че са направени на основата на пясък и цимент, по трайност не отстъпват на глинените.

Основният състав на керемидата включва: кварцов пясък, портланд цимент, пигменти, вода.

Пигментите се добавят към плочката два пъти. Първият път, когато общото тегло се боядисва, вторият път вече при оформените продукти най-отгоре. Използват се само естествени пигменти на базата на железни оксиди.

За разлика от глинените, циментовият пясък има само един вид покритие. Акрилното покритие е специален състав, който може да уплътни повърхността на бетона и да подобри външния вид на облицовката.

И двата вида керемиди са екологично чисти материали и имат значителен експлоатационен живот.

Профилни видове естествени плочки

 • Плоска керемида – по името можете да прецените формата. Това са плоски глинени или циментово-пясъчни керемиди с крепежни елементи. Имитират дървен плосък покрив.
 • Нископрофилна керемида – подобна на плоската керемида, но има малка вълна.
 • Вълнова керемида – представлява профил с извита замъчна част и вдлъбнат дренаж. Придава вълнообразен вид на покрива.
 • Римски керемиди – формата на керемидите наподобява арка. Най-старият профил от естествени плочки все още се използва не само за реставрация на исторически обекти, но и за частно строителство.

Сред предимствата на това покритие са:

 • Производителите гарантират до 100 години без течове и ремонти.
 • Устойчивост на всяко атмосферно налягане. Градушка, ураганен вятър, натоварвания от сняг не влияят на целостта на покрива при правилна покривна система.
 • Керемидата е парче материал и позволява да се покрият всякакви, дори и най-трудните повърхности.
 • Екологично чист материал.
 • Лекота на подмяна на счупени плочки.
 • Отличава се с високо ниво на топлоизолация и звукоизолация.

Недостатъци на покритието

 1. Висока цена. Сред клиентите има мнение, че глинените керемиди имат характеристики по-високи от цименто-пясъчните керемиди и това е вярно, но разликата между характеристиките е малка. Тук цената варира: керамичните са по-скъпи от другите, но въпреки това цената на цименто-пясъчните плочки остава на високо ниво.
 2. Тежестта на отделните керемиди също често се превръща в голям минус. За да повдигнете елементите на покрива, трябва или да отделите много време, или да закупите специално оборудване.
 3. Тежестта не е всичко. Покривните керемиди са много крехки и се чупят поради механично натоварване. Ако екипът на покрива няма опит в монтажа на естествени керемиди, тогава е вероятно да има много брак.