хидроизолация на покривМежду другото, има нещо общо между покритие с течен каучук и битумни ролкови материали.

Как се появява и развива валцованата хидроизолация?

Рубероидът (рубероидът е конструкционна плоча, импрегнирана с битум от масла и покрита с огнеупорни материали) е изобретен в САЩ в края на 19 век.
Сега покривният материал се произвежда на рула 1х10м, след което се доставя с квадрати 1х1м.

Новият материал бързо се разпространява по света и, например, още през 1906 г. в Санкт Петербург може да се види реклама за „най-добър рубероид на покрива“.

Картонената основа не е най-добрият материал за хидроизолация, защото може да пропуска вода. Ако влагата попадне в картона, а това задължително се случва след година, две, три (в зависимост от качеството на монтажа и условията на работа), тя се окислява и се унищожава.

Процесът на еволюция на валцувани битумни покрития.

Само битумът остана непроменен. Картонът като основен материал е заменен от по-трайни, издръжливи и висококачествени материали: фибростъкло и полиестер.

Друго покритие е битумът. За импрегниране се използва по-качествен битум, защото се рискува – от слънцето да се разтопи, от студа – ще се напука, а от ултравиолетовите лъчи – ще се повреди. За да предотвратите или поне да забавите тези негативни последици, битумите трябва да бъдат модифицирани. Просто казано, трябва да се смесят с полимерни латекси. И тогава битумът придобива свойствата на полимера, с който е по добре модифициран.

И ако използвате такъв модифициран битум за импрегниране на валцувани хидроизолационни материали, тогава получавате покривна хидроизолация с висока еластичност, добра устойчивост на топлина и устойчивост при ниски температури.

А течната гума, оказва се, че в момента е пикът на еволюцията си. Защото включва всички положителни характеристики на валцувани материали, но в същото време има уникални предимства, непостижими за традиционните валцувани материали.

Сградата се нуждае от защита, така че водата, дъждът, снегът (когато се стопи) да не попаднат в помещенията и да не разрушат строителните конструкции. Висококачествената хидроизолация на покрива е била актуална още преди 100 години и днес. Но преди век и днес никой не дава 100% гаранция за „дълъг живот“ на покрива.

Под слънцето и валежите битумната покривна хидроизолация постоянно е изложена на външната среда и се разрушава. Температурните промени, дългосрочното излагане на ниски или високи температури, ултравиолетово лъчение, механичните повреди, неправилно направена изолация на покрива и много други ускоряват унищожаването на хидроизолацията.

Фирма СилвърСтрой  Ви препоръчва да се запознаете с опита на нашите професионалисти как правилно да положите хидроизолация на покрива с течен каучук.

Хидроизолацията е най-добрият вариант за справяне с течовете влагата и конденз на покриви и тераси от бетонова основа за дългогодишно запазване на бетоновата основа.