triskaten-pokrivДизайнерските характеристики на таванското помещение директно зависят от формата на покрива, предвиден в проекта. Това се обяснява с факта, че част от таванските стени ще бъдат оформени от покривните склонове. Предвид този факт, таванските конструкции се класифицират в няколко типа.

Едноскатен мансарден покрив

Най-простият и евтин вариант за подреждане на покрива. Предполага наличието на един наклон, опиращ се върху стените на сградата на различни нива. За да бъде конструкцията изключително издръжлива, е поставено строго ограничение – ъгълът на наклона не трябва да надвишава 35-45 °.

Ако потребителят пренебрегне това правило, по-късно може да се сблъска с усложнения. През зимата на покрива ще се натрупват сняг и лед, което ще създаде допълнително натоварване върху носещите конструкции на сградата. Ако не оборудвате допълнителни опори върху покривните елементи, има голяма вероятност покривът да започне да се деформира, това ще се отрази негативно на работата на цялата сграда.

Мансардният покрив от този модел изглежда много изгоден, той ще придаде на сградата необичаен футуристичен вид. Често от страната на най-високата стена на тавана се монтира голям отвор за прозорец, което позволява да се получи допълнителен източник на светлина.

Двускатен покрив

Тази опция също не принадлежи към категорията сложни за изпълнение. Поради простотата на дизайна той придоби широка популярност, и е най-често срещаният вариант. Единственото предупреждение е, че самият покрив трябва да е висок, за да може под него да се използва жилищното пространство под формата на таванско помещение. Структурата на рафтовата система тук има подобен външен вид с конвенционален покрив с два наклона. В зависимост от местоположението на билото, то може да бъде симетрично или асиметрично.

Като се имат предвид характеристиките на наклонения покрив, таванското помещение най-често има формата на трапец. Ако таванското пространство е доста голямо, има възможност тавана да е с правоъгълна или квадратна форма. В същото време височината на тавана трябва да бъде най-малко 1,5 м. Тази конструкция на наклонен покрив има един значителен недостатък. Поради дизайнерските характеристики по-голямата част от свободното пространство е просто отрязана. Това е горната част на тавана, разположена между кръстовището на двете рампи. Това пространство ще трябва да бъде допълнително изолирано, за да се създадат благоприятни условия за живот.

Трискатен мансарден покрив

По отношение на структурните си размери той практически не се различава от класическия двускатен покрив. Единствената особеност е, че двете части на наклонения покрив ще бъдат разположени под различни ъгли спрямо етажите.

Този дизайн ви позволява да получите най-просторното таванско помещение, чиято площ ще бъде с 10-15% по-малка от целия първи етаж на сградата. В същото време, въпреки особеностите на наклонения покрив, височината на таваните в стаята ще бъде същата, като е в рамките на 2,1-2,3 м. Потребителите, които предпочитат наклонен покрив от този тип, ще трябва да са готови за подреждането на сложна и функционална рафтова система.

Четирискатен покрив

Най-сложният модел. За да го направите, трябва да заложите на опитни майстори на покриви. Основният плюс на посочената опция е възможността за създаване на просторно таванско помещение с минимална загуба на използваема площ в сравнение с другите.

Скатният покрив от този модел е изключително устойчив на всякакви метеорологични и атмосферни натоварвания. Поради големите надвеси на покрива сняг няма да се натрупва през зимата.