На строителния пазар, покривните материали с тънък слой метал на повърхността заслужават внимание. Притежаващи необичайни декоративни свойства, те имат редица предимства в експлоатацията, които местните потребители все още не го оценяват.

Гъвкавите (меки) покриви са много удобни за сгради със сложна покривна форма и най-често в такива случаи използват трайни и практични битумни керемиди или валцувани битумни покрития. Разликата между тях е, че плочките са направени под формата на отделни плочи, които се полагат на слоеве една върху друга по време на монтажа, а валцуваните материали са с мокет.

В класическата версия покритието се състои от един или два слоя фибростъкло, импрегнирано с битум и битумен свързващ слой. Базалтовият гранулат, боядисан при високи температури, се използва като горния защитен слой.

Съществуват видове гъвкави покриви (както валцувани, така и парчета), при които слоят минерални разпръсквания се заменя с тънък метален лист.

В допълнение към гъвкавите плочки с метално покритие, състоящи се от отделни плочи, които допълнително се закрепват при полагане с помощта на специално приложена термична лепилна система (лепилни ленти), те произвеждат и валцувани покривни материали на базата на битумно-полимерна или битумно-каучукова смес, която има покритие от тънък метален лист. Те са монтирани на покрива под формата на килим с голяма площ, докато ставите на съседни ролки са внимателно запечатани.

ПРЕДИМСТВА

Металният слой служи за защита на битумно-полимерната смес и подобряване на експлоатационните характеристики на плочките. Смята се, че ултравиолетовото и топлинното лъчение са основните фактори, които деструктивно влияят на битума. Затова предимствата на покривните материали с метално покритие в сравнение с традиционните с гранулирано разпръскване включват почти 100% защита от ултравиолетово лъчение, както и намаляване на топлинния ефект върху битумно-полимерния слой поради отражателните свойства на металния лист.

Друго предимство е намаляване на способността да се запалва покривния материал (например от искри) и да се увеличи неговата здравина, тъй като металния лист играе допълнителна усилваща роля. Гъвкавото покритие с метален слой може да издържи на всяко неблагоприятно време: дъжд, градушка, силен вятър, обледеняване и пряка слънчева светлина. В допълнение, на такива покриви, за разлика от покривите с минерално пръскане, няма натрупване на влага, прах, отломки, покълване на семената на растенията и в резултат на това унищожаване на покривния килим. Тези плюсове увеличават издръжливостта на покрива, запазвайки неговите защитни и декоративни свойства през целия експлоатационен живот. Такава плочка, особено с медно покритие, е устойчива на валежи, съдържащи химически активни вещества. Широкият температурен диапазон и химическата стабилност са много важни експлоатационни качества.

Производителите гарантират, че гъвкавите покривни материали с метален слой, остават водонепропускливи, устойчиви на атмосферни влияния, като правило, в продължение на поне 10-15 години. Гаранцията е валидна, ако монтажа е извършен в съответствие с инструкциите, а работните условия на покрива са в приемливи стойности (по-специално, те съответстват на климатичните зони, посочени в документацията).