bg-why-usБитумните керемиди са гъвкави плочи и са един от най-популярните материали за покрива днес. И не случайно. Меката плочка съчетава оптимални потребителски качества, които са актуални за всеки. Имат безупречна външна естетика, издръжливост, разумна цена. Такъв покрив е подходящ за всяка структура – от малка селска къща до аристократично имение или дори за модерен офис и сграда.

Мекият материал е идеален за монтиране и попълване на фугите, така че покривът остава защитен от всякакви метеорологични промени. Но има ограничения – този покривен материал може да се използва за покриви с наклон от поне 12 градуса.

Структура на керемидите. Гъвкавата покривна плочка е малка (900–1000 мм широка, 300–420 мм широка и 3–4 мм дебела) многопластова битумна плоча с фигурални резби по единия край. Една плоча имитира 3-4 плочки, а формата на меките елементи могат да бъдат правоъгълни, шестоъгълни, вълнообразни и др. Ето защо, самото име „плочки“ е конвенция, то е правилно да се нарече покривна керемида.

Сравнение на меките ролкови покриви и керемиди

Висококачествен гъвкав покрив, който е  траен от обичайните покривни битумни ролки. По време на неговата експлоатация няма нарушения на целостта на горното покритие поради вътрешни напрежения, което често се случва.

Керемидите се състоят от няколко слоя:

Фибростъкло в основата на керемидите.

Висококачественият модифициран битум – лепилен слой осигурява абсолютна плътност на покритието.

Силиконов филм – осигурява защита на лепилния слой.

Слой от каменни гранули (базалтова или шиферна троха) – предпазва плочката и й придава определен цвят.

Произвеждат се повече от 50 цвята: Най традиционна е червената керамична плочка към нюансите, имитиращи повърхността, обрасла с мъх и лишеи. Голямото разнообразие от цветове и форми на материала улеснява дизайна на всяка фасада: Камък, дърво, тухла и мазилка.

Битумните керемиди  – за и против

Предимства на меката керемида: Гъвкавата плочка не дава допълнително натоварване на покрива и се използва успешно за всяка форма на покрива. Гъвкавият покрив е устойчив на силни пориви на вятър, замръзване, корозия и гниене, както и напълно поглъща звука от дъжда. Това покритие не изисква сложен ремонт и специални грижи, в случай на повреда не е необходимо да се разглобява целият покрив, достатъчно е да се заменят само повредените места.

ПРОТИВ: Покривът от меки плочки изисква технологично сложна инсталация при температура от поне +5 градуса. В допълнение, той има по-висока опасност от пожар в сравнение с други видове покриви. За евтините продукти каменните чипове бързо отпадат и цветът на покритието става черен.

Цената на керемидите зависи от качеството и гаранциите на производителите за различните видове. Издръжливостта на покривното покритие обаче се осигурява само ако се спазва високото качество на инсталацията и съответните работни условия.