vidove-bitumni-keremidi

Когато възнамерявате да монтирате покрива, повечето хора обръщат голямо внимание на здравината на покривния материал. Каменните гранули върху горния слой на битумните керемиди изпълняват важни функции. И така, защитата на битумния състав зависи от качеството на покритието, което определя времето на стареене до пълното разрушаване на покрива.

С други думи, колко дълго ще издържи покривът зависи до голяма степен от параметрите на гранулата на битумната керемида. В някои случаи може да бъде покрит с тънко метално фолио, което изпълнява подобна функция.

Текстурата върху меките плочки е проектирана да осигурява следните функции:

UV защита

UV лъчите може да причинят преждевременно разрушаване или дори да разтопи битума и да го превърне в течно агрегатно състояние. По този начин дори най -качественият битум, без подходящата защита в горния слой, ще издържи само няколко години;

Защита от влиянието на външната среда

По време на експлоатацията на сградата покривът често е изложен на механични влияния от различно естество: сняг, лед, градушка, вятър, прах, животни, дървета и др., които могат да причинят увреждане на покрива;

Привлекателност

Благодарение на боядисаните гранули в различни цветове, се създават наистина красиви нюанси и текстура на битумните плочки, които ще отговарят на всеки дизайн;

Допълнителна устойчивост

Наличието на каменен слой увеличава дебелината и съответно здравината на покривния материал.

Видове текстури

Както вече споменахме, горният слой осигурява защита на битума и формира текстурата на покрива и привлекателен външен вид. Тези функции се постигат чрез използване на специални текстури. На пазара има материали, в които се използват четири основни вида гранулат:

  • Шлака;
  • Антрацит;
  • Базалтова троха;
  • Шистова троха.

шлаково-поктритиеШлаково покритие

Шлаковото покритие или шлаковите гранули са малки заоблени топки, които са черни на цвят и имат диаметър от 0,2 до 1 милиметър в диаметър. Този материал е доста здрав и надежден, получава се като страничен продукт от топенето на скалите. Имайки предвид произхода си, шлаката не блести, не избледнява на слънце, следователно не губи цвета си. Колкото по -малка е фракцията на топки, толкова по -плътно битумът се припокрива и по -малък е шансът да се разпадне. Важните предимства включват плътно сцепление с повърхността, недостатъците са единствените възможни, сиво-черни тонове като цвят.

антрацитАнтрацит

Този материал има черен цвят и определена степен на блясък.  Този гранулат не може да бъде оцветен и поради това продуктите от него са само в черно. Поради своята наличност и ниска цена, както и шлака, може да се използва като пълнител или примес с друг материал. Според някои източници антрацитът има тенденция да абсорбира влагата, в резултат на което гранулите стават по -тежки, а при отрицателни температури на въздуха поради разширяването обикновено се отделят от него.

базалтоваБазалтова троха

Гранулите от базалтов камък са с кръгла форма, постига се пълен контакт с битумния слой. Следователно, това е най -доброто задържане на текстурата върху повърхността на плочите. Тъй като високата температура не влияе на базалта, камъкът се оцветява чрез керамично изпичане в специални пещи. В резултат на това се постига висока устойчивост към цвета и други агресивни влияния от околната среда. Тези фактори правят базалтовите камъни най -популярният избор за защита на външния слой.