izgrajdane-na-nov-pokriv-yambol - 5Таванското помещение е разположено под покрива на къщата и е оборудвано и използвано като жилищно пространство. Рационалното използване на пространството под покрива, стана модерно и  популярно, както и икономически изгодно като строително решение.

Конструктивни решения

Най-добрият вариант е преди началото на строителните работи да се включи в дизайнерския проект таванското помещение на къщата. Често се случва преобразуването на таванското пространство да се извърши след няколко години експлоатация, когато стане необходимо да се увеличи полезното жилищно пространство. Опитните строители казват, че всяка покривна конструкция може да бъде използвана за таванското помещение, но не всяка промяна ще бъде рационална.

Следните опции за покрив са подходящи за оборудване на жилищно таванско помещение:

Едноскатните покриви са една равнина, разположена наклонено поради различните височини на рафтовите рамки или стени. Този вид рядко се използва за изграждането на таванско помещение поради факта, че разликата между дължината на стените трябва да бъде повече от 2,5 м. Наклонът с голяма стръмност изисква укрепване на рамката на рафта и увеличава цената на покривния материал.

Двускатните са по-рационалните варианти за мансардни конструкции и се основават на фронтони. Недостатъкът на такова решение е, че стръмността на такъв покрив, състоящ се от два склона, трябва да бъде най-малко 25-60 градуса, така че помещението под него да е просторно. А ъглите, оформени между пода и основата на покрива, са твърде ниска височина за ефективно използване.

Начупените мансардни покриви са от вида двускатен покрив, склоновете на който се състоят от две равнини, разположени под различни ъгли. Стръмните дънни покриви увеличават използваемата площ на тавана, а плитък плот намалява разходите му. Конструкцията на начупен двускатен покрив е по-сложна от другите поради масивната рамкова рамка.

Покрив с половин бедро и полукълбо Този термин се нарича тип на покрива с четири наклони, при който два склона са частично или изцяло заменени от бедрата. Този дизайн ви позволява да оборудвате просторни тавански помещения и удобна височина на тавана, но той се използва сравнително рядко поради високата сложност на рамковата рамка и високата цена.

Важно!

Когато разработвате дизайна на къщата, трябва предварително да вземете решение за естеството на използването на пространството под покрива. Тъй като оборудването на таванското помещение увеличава натоварването на основата, това изисква укрепване на конструкцията на рафтовете и носещата способност на стените. Опитните майстори на покриви твърдят, че мансардния покрив е по-скъп от обикновеното, с допълнителни квадратни метра повече, но си заслужава инвестицията.

Леките покрития се използват като покривен материал за мансардни покриви. Популярни при покривите са метални керемиди, ондулин и ролкови материали, гъвкавостта на които ви позволява лесно да покриете начупените склонове на таванските покриви.

Мансардният покрив внася интериор в дизайна на къщата, прави я запомняща се и отличителна, увеличавайки жилищното пространство без сериозни разходи.