remont-na-pokriv-burgas-3Биологично изложената дървесина бързо се унищожава.

Защитата от гъбички, плесени, насекоми от дървесни червеи чрез импрегниране с антисептици сериозно ще увеличи експлоатационния живот.

Обработката на дървен материал със забавители при горене също е изключително важно, което може значително да повиши пожарната безопасност. Съвременните огнеупорни съединения могат да бъдат от комбиниран тип – способни да предотвратяват както пожар, така и биологично унищожаване.

Изборът на вид дървесина, трябва да има сила и в същото време гъвкавост. Лесно да се поддава на обработка, също е важно.

Меки дървета: бор.

Съдържанието на смола в дървесината осигурява висока устойчивост на гниене. Боровата дървесина е популярна поради нейните качества: лекота, здравина, привлекателна  за строителни дейности.

Боровият дървен материал има ниска цена в сравнение с други: може да  го сравним по якост с  с дъб, по височина и  трайност;

Смърч – чудесен за подови греди, ребра: сухият смърч е не по-малко издръжлив от бора, но е по-малко устойчив на влага.

Твърда дървесина: дъб – подходящ за критични райони, студен климат и лоши атмосферни влияния.

Обработва се сравнително лесно, основният недостатък е ценовата категория;

Трепетлика – здрава и еластична, но в насипно състояние има гнила сърцевина, неподходяща за обработка, много е трудно да изберете първокласна трепетлика с подходящо качество;

Бук – дървесината е трудна за обработка, но издръжлива и здрава. При използването на дървесина на покриви се препоръчва използването само от иглолистни дървета, или само от широколистни.

Различните дефекти намаляват здравината и носещата способност на ребрата.

Перфектната дървесина е гладка, без гниене и други наранявания, с минимум възли и пукнатини. За изграждането на покривната рамка най-подходящ е 1 клас със съдържание на влага не повече от 12 процента, допускат се и 2-3 степени. На един метър ребрата не трябва да имат повече от 3 малки възела.

Ламинираният дървен материал се препоръчва да се закупува само от надежден производител, тъй като е имало случаи на нискокачествен материал.

Когато е закупен от добър доставчик, този материал има редица неоспорими предимства. Предимствата му: залепеният дървен материал не е подложен на деформация, сравнително лек, траен.

За сравнение: здравината на ребрата, залепени от дърво от трети клас, е същата като този от първи клас, лесен за сглобяване – готовите елементи могат да бъдат сглобени професионално, не провисва с времето.

Висококачествен материал

Монтажът на рафтовата система е най-добре да поверите на специалисти, които имат познания в тази област и познават всички нюанси на конструкцията.

Например, неопитен майстор ще се опита да прикрепи всеки елемент възможно най-здраво, а от прекомерен брой нокти, дъските просто се напукват. За да може горната структура на къщата да бъде здрава и надеждна, е необходимо да се осигурят на строителите качествен материал, който да отговаря на всички горепосочени изисквания.