Безопасността на текущите покривни работи е един от най-важните въпроси, които възникват при организацията и извършването на покривни работи. За да се сведе до минимум рискът от злополука, се въвеждат мерки за безопасност.

Какви са основните правила за безопасност при покривните работи?

За да си осигури работата по покрива, всеки строител трябва да се запознае с правилата за безопасност и да ги спазва винаги.

Покривът е най-травматичното място на строителната площадка. Това е мястото, където се случват по-голямата част от инцидентите. За да избегнете трагедия, трябва да запомните:

 • преди да се качите върху покрива, трябва да се провери надеждността и стабилността на цялата конструкция;
 • опитен майстор на покриви, трябва да контролира всички работи, извършвани на покрива;
 • в никакъв случай не трябва да претрупвате работните места;
 • пътеките между работните места трябва да останат напълно свободни;
 • няма място за един работник на покрива (на покрива винаги трябва да има някой, който понякога може да окаже първа помощ на жертвата);
 • постоянна (или временна) ограда със сигурност трябва да бъде издигната там, където се извършват покривни работи.

Важно е също така, че работата на покрива при лошо време е строго забранена. Градушка, сняг, вятър и силен дъжд – това са метеорологичните условия, при които в никакъв случай не трябва да излизате на покрива, камо ли да извършвате покривни работи.

Освен това е строго забранено да оставяте на покрива различни инструменти, които се използват при покривни работи. По време на почивка също не се препоръчва да се оставят без надзор инструменти и материали на покрива.

Ролята на оборудването за осигуряване на безопасността на покривните и други работи на покрива

Невъзможно е да се надценява ролята на оборудването в покривните работи. Правилно подбрана и правилно използвана, работната униформа може да предпази строителя от много неприятности.

Всеки, който извършва покривни работи, трябва да знае следното:

 • всеки, който излиза на покрива, трябва да носи ръкавици от дебел, груб плат;
 • необходим е предпазен колан;
 • инструментите се поставят в специална престилка;
 • електрическото окабеляване трябва да е заземено и инструментите да работят в добро състояние.
 • Обувките трябва да са с дебели подметки. Също така е задължително да не се плъзга и да не оставя следи.

Какви са изискванията за безопасност при покривни работи?

За повдигане на работници на височина се използват скелета, които също имат специфични изисквания за безопасност. При извършване на покривни и други работи на покрива се приемат за употреба само устройства, тествани за динамично натоварване. За да се осигури безопасност при покривни работи се използват стоманени въжета, които са гъвкави и имат шесткратна граница на безопасност. Само те гарантират правилното ниво на безопасност на покрива.